За дома, Идеи и съвети

Защо търсенето на къщи под наем е все още сравнително слабо

Както вероятно сте забелязали и сами, в България къщите под наем заемат значително по-малък дял, отколкото се полага на традиционно доста по-търсените апартаменти. Това се дължи на много и различни причини, някои от които ще засегнем на следващите редове.

Кой живее най-често под наем

kushta-pod-naemМакар и да има много изключения, една доста голямата част от хората, които живеят под наем, а не в собствено жилище, са млади професионалисти, студенти или чужденци.

Това са все хора, които е по-малко вероятно да притежават личен автомобил, било то защото още са твърде млади и не са спестили достатъчно, било то защото все още изпитват трудности в намирането на добре платена работа, било то защото имат кола, но тя не е в България.

Каква е връзката с търсенето на къщи под наем

Най-вероятно попитате каква връзка има всичко това с търсенето на къщи, ето защо бързаме да добавим, че връзка, всъщност има и то доста лесна за разбиране. Тя се изразява в това, че повечето къщи традиционно са извън града.

Да, градски къщи има, разбира се, особено в по-малките населени места, но в градове като София или Варна, къщите по правило са разположени доста далеч от централните части на градовете, където повечето хора учат и работят.

Какви са плюсовете и минусите на живота в къща под наем

Живеенето в къща под наем си има както много предимства, така и някои недостатъци, за които трябва да помислите, преди да се решите на тази крачка.

Предимства

Семействата с повече членове, както и хората, които ценят пространство и уединението и които не желаят да имат съседи под или над себе си, често избират къщи под наем. Тези жилища предоставят по-голяма независимост и възможност за семейни дейности. Освен това, много от къщите разполагат със собствен двор;

Недостатъци

Наемането на къща под наем може да има и някои недостатъци, които е добре да се имат предвид. От една страна, наемите на подобни имоти могат да са доста по-високи, отколкото е наемът на един малък апартамент. От друга страна, трябва да се има предвид, че къщите често изискват доста грижа и поддръжка, което означава, че хората трябва да обсъдят със своя хазяин дали те или той ще отговарят за дребните ремонти.

Изборът от къщи постоянно се увеличава

Добрата новина е, че пазарът на недвижими имоти предлага все по-качествени и многобройни оферти в този сегмент (вижте на Oikia.com). Около София се появяват все повече квартали с именно този тип строителство, което дава достъп до чудесен избор на отлични цени.