За дома, Обзавеждане

Тематичните картини в интериора на дома

Картините са в състояние да направят много за разкрасяването на един дом. Те са мощни инструменти за декорация, които са в състояние да извършат пълна трансформация на интериора и да провокират напълно различно визуално възприятие на помещението.

Като най-важно условие при избора на тема и цветове можем да изтъкнем зачитането преди всичко на собствените вкусове, тъй като само при това положение изкуството може да си свърши перфектно работата и да ви донесе удовлетворение, положителни емоции и да облекчи стреса, толкова характерен за нашето забързано ежедневие.

Изборът на картина за дома обаче отразява и нашия мироглед, както и психологическите ни характеристики. Чрез тях, всеки, който посети дома ни, ще има още една опорна точка, според която да прецени нашата личност и да си състави по-детайлно мнение за характера ни. Това също трябва да се вземе предвид, когато се впускаме в декориране с картини.

Първата стая, която волно и неволно попада пред погледа на госта, това е антрето или коридора. Точно това е помещението, което въвежда в обстановката на конкретния дом, задавайки тона и подсказвайки облика на всички останали стаи. Ако искате да поставите картина в коридора, нека тя да е малка, съветват дизайнерите.

Другото, най-посещавано място както от обитателите на дома, така и от гостите, това е холът. Картините в хола трябва да се подберат по начин, който категорично да обуславя една спокойна и уютна обстановка. Според специалистите най-добрите платна са тези, които изобразяват пейзажи, натюрморти или портрети. Не прекалявайте с картините в хола, ако сте заклет техен почитател, спрете се само на няколко, които според предпочитанията можете да използвате за изграждане на симетрични или асиметрични композиции. Ефектът е гарантиран.

Що се отнася до трапезарията и кухнята, картините, които изобразяват всякакъв вид храна, са много подходящо решение. Някои култури дори приемат такива украси като магнит за изобилие. Натюрмортите с плодове, зеленчуци, отрупани с лакомства и красиво подредени трапези, както и букетите от цветя се считат за най-приемливи и най-желани. Цветовете трябва да са ярки, силно въздействащи, атрактивни. Това е добре и за стимулирането на апетита, според психолози.

Спалнята е малко по-различно помещение, където трябва да цари спокойствие. Затова за нейното декориране можете да заложите на картини в спокойни, успокояващи тонове и изображения, които да предполагат отпускане на психиката. Картините в ярки, наситени цветове нямат място там, твърдят дизайнери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *