Услуги

Смърт на близък – какво се прави след това

Православното християнство е белязано от голям брой древни традиции, които и до днес се спазват стриктно. Някои са се изменили във времето до неузнаваемост, други са изчезнали напълно, но трети са се запазили в първоначалната си форма.

Кога какво се прави след смъртта на близък човек

Една от характерните за православието черти е това, че на всеки няколко дни се след смъртта на близък човек се правят обредни ритуали, които са сходни по между си, макар и понякога да се отличават в известна степен. Ето кога и какво точно се прави.

На 3-ти ден

На третия ден след смъртта на човека се ходи на гроба, като това по правило се прави в ранните утринни часове. Характерна черта е паленето на много на брой свещи и носенето на свежи цветя.

На 9-ти ден

На деветия ден след смъртта на човека се ходи на гроба. Добре е това да се направи рано сутринта и се носят свежи цветя. Меси се хляб. Счита се, че духът на покойника започва да се отделя от земята и да се отправя към отвъдното.

На 20-ти ден

На двадесетия ден от смъртта на човека се ходи на гроба, палят се свещи и се носят цветя. Задължително се вари жито за покойника, което се раздава на близките.

На 40-ти ден

На четиридесетия ден след смъртта на човека се ходи на гробища. Вари се жито, меси се хляб и се подава на близките за Бог да прости. Прави се панихида. Може да се ангажира свещеник, като ритуалът не се отбелязва в църква, а се прави на гробища.

Това се счита за един от най-важните дни след кончината на човека. На този ден се прави заравняване на гроба, а от тук нататък се прави некролог, на който вече може да се постави снимка.

Панихиди след това

Траур при смърт на близък
Какво се прави при смърт на родител https://omegafuneral.com/

След като човек си е отишъл, първата година е наситена с ритуали по успокоението на духа и други подобни. След края на първата година отбелязванията се правят веднъж годишно. Разбира се, това си има и своите особености.

Така например, панихида може да се отслужи и в дни, на които се е случило нещо важно в живота на покойника. Това може да е някакъв личен празник, като например рожден ден, имен ден и други подобни.

Може да се отслужи служба от свещеник или да се организира само малък ритуал на гроба, където да се запалят свещи, да се занесат свежи цветя, да се раздаде жито, хляб и други на близки на покойника приятели, роднини и съседи.

Ако нямате възможност сами да организирате всичко това, се обърнете към професионална погребална агенция Omegafuneral.com, с чиято помощ всичко ще мине по мед и масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *