Здравословно хранене

Л-карнитин – за какво се използва и от къде можем да си го набавим

Л-карнитинът е химикал, който се създава от човешкото тяло. Неговата основна функция е да помогне на тялото да трансформира мазнината в енергия, в случай, че това е необходимо. Тази му роля го прави особено популярен сред любителите на спорта и фитнеса, най-вече сред онези, които се стремят да оформят красива фигура с по-малко мазнини.

Неговата роля в човешкото тяло, обаче, далеч не се изчерпва единствено с това да трансформира мастната тъкан в източник на енергия. Учените са доказали, че той има огромно значение за правилното функциониране на различни органи и системи в тялото на човека, включително за правилната работа на черния дроб, сърцето и мозъка.

В кои случаи не е препоръчително да се приема л-карнитин

Л карнитин онлайн на ниски цениПриемането на л-карнитин не е препоръчително при бременни жени и кърмещи, а също така и при хора с някои заболявания на щитовидната жлеза. Освен това, при наличие на какъвто и да било здравословен проблем, желаещият да приема л-карнитин следва първо да се консултира със своя лекуващ лекар, който да одобри приема на добавката и да потвърди нейната безопасност.

Използване от активно спортуващи и бодибилдъри

Л карнитинът намира много широко приложение сред почитателите на фитнеса и спорта (вижте в Workout.bg). За спортуващите ползите от тази хранителна добавка се усещат много бързо, най-вече в това, че се чувстват по-здрави, силни, енергични и постигат по-добри резултати.

Употребата на тази хранителна добавка се свързва с по-бързо възстановяване след тренировка, по-бързо отминаване на мускулната умора и скорошна готовност за повторна тренировка.

Освен това, приеман в минимални количества, този продукт може да помогне да помогне за справяне с излишните килограми, но само в съчетание с разумни и умерени здравословни тренировки.

Може ли да се набави от храната

По правило, л-карнитинът може и е добре да се набавя от храна, ако това е възможно. Като източник на това вещество, храната може да е недостатъчна единствено ако човек е на ограничен хранителен режим или спортува много интензивно.

В храната л-карнитин се съдържа в задоволително големи количества в много животински продукти. Можете да го откриете в птичето месо (пилешко, пуешко, патешко), в свинското, рибата и най-вече в телешкото, където е в най-големи количества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *