Друго

Шоколадовите бонбони и двете световни войни

Почти повече от три хиляди години яденето и пиенето на шоколад се е смятало за лукс или за лакомство на елита и заможните хора. В началото шоколадът се е продавал в аптеките. Едва по време на промишлената революция, благодарение на предприемчивите  Тоблер, Линдт, Нестле, Кобури, Хърши и много други, консумацията  на шоколад и шоколадови бонбони става достъпна и за по-широките маси.

Родината на шоколада е Средна Америка, но въпреки това населението в северните части на този континент не яде много шоколад, за разлика от това в Стария свят. Производството на шоколад и шоколадови бонбони в САЩ започва едва по време на Първата световна война, през периода 1914-1918 г. Американските хранително-вкусови фирми започват да произвеждат големи блокове тъмен, натурален шоколад, (преди всичко в заводите на „карамеловия” магнат Милтън Хърши), който бил предназначен  да замине през океана за войниците по европейските фронтове. Тези блокове натрошавани на място като шоколадови бонбони и раздавани на войниците. В щабовете на американската армия открили това, което преди много време ацтеките са забелязвали.

Шоколадовите бонбони, съдържащи приблизително около триста съставки, засищат глада, увеличават издръжливостта, подтискат болката при раняване, успокояват и действат добре срещу депресия в тежките военни условия – заради увеличаването на серотонина, т.н. „хормон на доброто настроение или на щастието”. Войниците свикнали със задължителната доза шоколадови бонбони и това много им харесвало. Когато са се върнали след фронта вкъщи, търсенето на шоколадови бонбони се покачило неимоверно много и  производството на шоколадови бонбони с бананов пълнеж в САЩ имало неочакван ръст. Същото се случва и във Франция, където след 1914 г. промишленото производство на шоколадови бонбони с бананов пълнеж нараства, то е било предназначено предимно за войниците в окопите.

Подобна ситуация възникна и 25 години по-късно, по време на Втората световна война, когато благодарение на вече развитата хранително-вкусова промишленост в  Америка шоколадът и шоколадовите бонбони били неразделна част от ежедневното меню на всички американски войници. След 1945 г. производството на шоколадови бонбони и други лакомства рязко се е повишило – изобщо асортиментът, който предлагали, се увеличил и разнообразил с много атрактивни добавки към шоколада.

Втората световна война все още крие неизвестни факти за широката аудитория, които едва сега излизат на бял свят. Например неотдавна британското общество разбира едва сега за един от пъклените планове на Хитлер, който трябвало да дестабилизира живота в кралството. Нацистки агенти трябвало да снабдяват английските магазини с ”избухливи” шоколадови бонбони високо качество, които по време на войната също били дифицитни. В материалите на народния архив в Лондон пише това: „Бомбичките трябвало да бъдат направени от олово и обвити с тънък слой шоколад, за да приличат на обикновени шоколадови бонбони. В момента, когато се отхапе от тях или се махне тънкият шоколадов слой, те трябвало да избухнат до седмата секунда.” Целта на тези ”избухливи” шоколадови бонбони била да се предизвика паника. Не ставало дума за смъртна опасност, но потърпевшият сигурно е щял да бъде ранен. Към практическа реализация на този техен пъклен план, за щастие, не се е стигнало, тъй като е бил навреме разкрит от Британските тайни служби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *