За дома, Идеи и съвети, Обзавеждане

Спално бельо

Спалното бельо допринася за комфорта в спалнята и съответно качествения сън и добрата почивка. Ако искате да си осигурите възможно най-доброто изживяване докато сте в спалнята, освен добър матрак и възглавници, трябва да подберете добре и спалното си бельо.

Обикновено спалното бельо се изразява в завивката, чаршафите и калъфките за възглавници, но някои хора добавят към него и самите възглавници. Независимо от какво имате нужда самите вие, изборът на хубаво спално бельо ще ви помогне да се чувствате по-добре в своето легло и ще направи почивката ви много по-приятна.

olekotena-zavivka-satenirano-raie-cvqt-ekriu-mattroОбикновено повечето потребители предпочитат да заложат на готовите комплекти спално бельо, които обикновено съдържат долен чаршаф и плик за завивка в съответния размер и две или повече калъфки за възглавници в стандартен размер 50х70 сантиметра. Разбира се, всичко зависи от комплекта, фирмата-производител и не на последно място цената. Има евтини комплекти, които са изработени от памучни и други подобни материи, чието съдържание е абсолютния минимум – по един плик и чаршаф и една или две калъфки. По-скъпите комплекти са изработени от по-качествени материи и имат повече компоненти, например два чаршафа, два плика и три или четири калъфки. Вариантът с избор на готов комплект може би е една идея по-компромисен за някои хора, но определено спестява време в избора на отделни компоненти от спалното бельо, тяхното подхождане един с друг, материи и т.н. Също така по този начин е възможно да се спестят и малко пари, защото обикновено комплектите излизат по-евтино от пазаруването на отделни компоненти от спалното бельо.

Ако сте от хората, които предпочитат всичко да е изпипано и да няма компромис, вероятно ще предпочетете сами да подберете всяка част от спалното си бельо. В такъв случай заложете на компоненти, които се допълват взаимно не само по дизайн, но и като материя и размери. Съобразете цветовете на спалното бельо и дизайнът с обзавеждането на спалнята, както и със самото легло. Също така е препоръчително да се спрете на чаршафи, които са за вашия размер матрак, както и пликове, които съвпадат с размера на завивката ви, за да предотвратите риска от събиране на завивката в по-малък плик или да завивате себе си или половинката си само с плика, защото е широк и завивката не го обхваща напълно. При калъфките за възглавници е една идея по-лесно, защото повечето са стандартен размер от 50х70 сантиметра, но имайте предвид, че някои производители ги правят по-малки или по-големи, така че във вашия случай може да ви трябват по-различен размер калъфки.

При завивките нещата също са доста разнообразни и според определения бюджет и вашите нужди можете да намерите всичко. Много потребители предпочитат олекотени завивки, които са изработени от нежни материи откъм лицевата страна и при допир с кожата създават неописуемо чувство. Пълнежът им зависи според модела, а гъстотата му определя колко топли завивката и съответно за кои сезони е по-подходяща. Съответно ако имате нужда от завивка за лятото, можете да се спрете на такава с минимален пълнеж, например 100-150 грама на квадратен метър, завивката за есента или зимата може да е по-плътна, например 200-250 грама пълнеж на квадратен метър, а зимната може да е още една идея по-дебела – около 300 грама на квадратен метър. Особено популярни са завивките тип „Четири сезона“, които представляват две завивки – една с по-малко пълнеж и една със средно количество пълнеж, като съответно първата е подходяща за лятото, втората за есента и зимата, а когато се закопчаят двете заедно (обикновено посредством копчета или ципове), завивките образуват една дебела, подходяща за студените зимни месеци.

Разбира се, одеялата също са сред хитовете при спалното бельо, като все още доста хора ги предпочитат. Има много тънки, но същевременно нежни и меки на допир одеяла, които са напълно подходящи за пролетта и есента, а някои потребители дори ги предпочитат и през летните месеци, когато им е по-хладно вечер. Голяма популярност сред спалното бельо добиха и луксозните одеяла, които са меки на допир от едната страна, а от другата имат нежна на допир пухкава материя, напомняща на вълна. Те могат да стоплят всеки, дори и през най-студените зимни месеци, а чувството когато се докоснат до кожата е неописуемо приятно.

Както става ясно, когато избирате спално бельо имате голям избор от продукти. Най-важното е да съобразите размерите, да изберете подходящи материи и не на последно място – дизайнът да ви харесва и да пасва с обзавеждането в спалнята. Ако се справите добре със задачата и подберете правилно спалното си бельо, почивката и спането ще се превърнат в нещо много по-приятно, отколкото преди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *