Соларно отопление

Соларните инсталации – зеленото бъдеще

Може би всеки един от нас е стоял с часове наслаждавайки се на галещите лъчи на слънцето. Приятна топлина зареждаща тялото с енергия, духа ни с положителни емоции. Няма човек, който да не се усмихва и радва на пролетното слънце. Тази топлина и светлина благодарение, на която съществува и се развива нашата планета Земя.

И ако се чудите освен за пролетна радост и летни емоции как слънцето може да се използва във вашия бит и ежедневие, то соларните инсталации дават този отговор: преобразуване на слънчевата радиация в топлинна енергия. И тъй като слънцето е единствения неизчерпаем и безплатен източник на енергия нашата планета, то нейното оползотворяване и използване в бита се налага все по -широко. Докато в България соларните инсталации са все още нещо ново и не до там познато, то в цяла Европа те са неизменна част от 80% от домакинствата.

Соларните инсталации се използват за подгряване на битова или промишлена гореща вода. Ще се спрем на основните им елементи. Като за начало слънчевите колектори. Благодарение на абсорбера си те преобразуват слънчевата радиация в топлинна енергия, която се предава на флуида, който циркулира в системата и чрез него достига до серпентината на бойлера, там топлоотдава на водата намираща се във водосъдържателя и по този начин я подгрява. Естествено целия този процес на топлообмен се контролира от автоматика. В зависимост от покритието нанесено на абсорбера слънчевите колектори биват черни, абсорбиращи само пряка слънчева светлина и селективни, абсорбира и разсеяната, дифузна и друга слънчева радиация. Най-често клиентите спират избора си на селективни слънчеви колектори, тъй като те са подходящи за целогодишни инсталации. На външен вид са сини като цвета се предава от селективното покритието. Естествено колкото по-добро нанасяне върху абсорбера има селективното покритие и колкото по-добре е защитено от влага и други фактори, то толкова по-дълго и по-високо ефективен е слънчевия колектор. Възможностите за нанасяне на селективния слой са чрез вакуумно наслояване където се получава трайно и добро покритие на абсорбера или лаково, при което през експлоатационния период на колектора неговата ефективност намалява по-бързо. Селективните слънчеви колектори според своята технология биват: плоски колектори и вакуумно тръбни колектори. Основаната разлика между двата вида слънчеви колектори е средата, в която се намира селективния абсорбер. При плоските селективни колектори той се намира в кутия, изработена от различни видове материал в зависимост от производителя, изолирана с каменна вата и предпазена от призматично закалено стъкло. При вакуумните колектори абсорбера се намира във вакуумна среда, създадена в стъклена боросиликатна тръба. Поради тази причина вакуумните колектори имат минималки топлинни загуби при отрицателни външни температури. При положителни външи температури обаче показанията на ефективност са в полза на плоските колектори. Друг основен елемент на соларните инсталации е бойлера. Соларните бойлери са с много добра изолация, запазваща акумулираната топла вода, със специално оразмерени соларни серпентини намиращи е в долната част на бойлера и с по-голяма площ за добро топлоотдаване. След внимателния избор на соларни елементи за слънчевата инсталация монтажа, изграждането й също трябва да бъде поверено в ръцете на специалисти за да бъде реализирано едно техническо добро и обмислено решение, при което инвестицията е оптимална, а резултатите високи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *