Друго, Идеи и съвети

Как се работи с капан за къртици?

Всеки човек, който малко или много се занимава със земеделие, постоянно е въвлечен в трудна и неравна борба с вредителите по растенията. Сред най-опасните и най-сложните за контролиране са подземните гризачи, в това число и къртиците. Изключително трудно е да бъдат уловени, отровени или спрени по какъвто и да е начин.

Къртиците се движат в направени от самите тях подземни тунели, което още повече усложнява задачата. Все пак, има една конкретна следа, която оставят за наше улеснение – дупките, от които излизат. Те не са трудни за разпознаване, защото приличат на мини вулканично гърло. След като разберем откъде минават, вече можем да опитаме да ги хванем със специален капан за къртици.

В магазините се предлагат разнообразни видове и модели капани, изработени от различни материали и действащи по специфичен начин. Най-разпространени са стоманените капани за къртици. Те се слагат вътре в тунелите, през които преминават къртиците и се задействат в мига, в който бъдат докоснати от тях. Елиминират ги моментално, като обикновено работят и в двете посоки.

Важно е преди поставяне да бъдат хубаво отворени челюстите на капана. След това се изкопава дупка, която пресича тунела, използван от къртицата, и се поставя така, че да не пречи на нейното преминаване, но да обгражда напълно пътя й. Поставено по правилния начин, капанът работи безотказно, като е добре да проверявате всеки ден дали се е хванала къртица.

Подобни капани са и тези тип клещи. Те работят по сходен начин, като отново се поставят в тунела, без да пречат на къртицата да преминава. При контакт с капана дръжките се разтварят и хващат гризача. Препоръчва се капани от този тип да бъдат слагани още през ранна пролет.

Ако желаете да проявите хуманност и да не наранявате къртиците, бихте могли да използвате и специални видове капани, които не ги убиват. Те се поставят на пътя на къртицата, но не разполагат с клещи или щипки, които ги умъртвяват, а чрез механиката си само ги заклещват. По този начин можете да извадите капана и след това да освободите къртицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *