Услуги

Какво трябва да имаме предвид за печат на фирма 2020-та

Съществуват някои важни препоръки, относно изготвяне на фирмен печат, след регистрация на фирма 2020 г. Кои са те, научете с любезното съдействие на счетоводна къща.

Има особености при изготвяне печат на фирма. Кои са те, вижте по-долу:

За фирменият печат е задължително името да е написано на фирмата на български език, но също така е разрешено и да има и копие с латиница или на английски. Това се допуска, защото регистрираната фирма може да извършва внос и износ на продукти или услуги. Тогава изписването й на английски език е желателно. В случай, че се планира работа с митници, то печатът трябва да съдържа и булстата. Когато това е на лице могат да бъдат подпечатвани всякакви митнически документи. За да не става претрупан печата, не се изисква ЕИК да се вписва преди самия номер на БУЛСТАТ. За всички е ясно, че това е Единен идентификационен код, даван след регистрация на фирма.

Още важни препоръки:

Печатът на фирмата може да има всякаква форма. Най-предпочитани и използвани са тези с кръгли или правоъгълни форми;

Препоръчва се мастилото да е стандартно (лилаво или синьо). Не се препоръчва да е червено, защото такъв цвят се ползва на други институции. Ако е черно, при копиране на оригиналния документ, няма да става ясно кое е копие и кое оригиналът;

Препоръчваме се още да е изписано населено място, на регистрираната фирма. Това е ориентир за партньорите, а от друга страна ако фирмата се разрасне и след време има клонове в други населени места, лесно ще дава ориентир, кой документ, къде е подпечатан.

Нормативна уредба – Наредба за печати

Факт е, че старата наредба за печати отпадна и на практика няма действащ правилник. Не е регламентирано, какъв текст може да има на самите печати.

Кога в задължителен печат?

Печат трябва да има всяка фирма, веднага след акта на регистрация на фирма, въпреки, че такъв рядко се ползва.

Кога най-често се налага използването на печат:

При откриване или закриване на сметки в банката, където е фирмената сметка;

При сключване на нови договори с партньори, договори за кредити или трудови договори и др.);

За подпечатване документи за държавни администрации като: НАП, НОИ, Инспекция по труда, районната Община, Агенция митници, бившето ХЕИ, Комисията за защита на личните данни, Търговския регистър и пр.

По всички тези въпроси, търсете компетентно съдействие от счетоводна къща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *