Пътуване, Услуги

Какво трябва да знаете, когато пътувате с ферибот?

Ако пътувате из островите, искате да видите норвежките фиорди или предпочитате да изкарате почивка на собствен транспорт, било то велосипед / мотоциклет / лека кола, тогава фериботът е подходящ начин да стигнете дестинацията, която ви интересува.

Нека ви разкажем как да организирате пътуването си с ферибот.

Започнете търсенето на фериботни билети!

Как да се организирате маршрут – от Хърватия до Норвегия.

Като начало, научете какво е ферибот и как работи?

Пътуването със собствен транспорт, прави резервацията на ферибот по много начини подобна на редовния полет. Правилата, които вече знаете, са валидни: колкото по-рано резервирате, толкова по-евтино; цените се увеличават рязко през сезона, а билетите се изчерпват незабавно; колкото по-голям е транспортът, толкова повече ще плащате за него и така нататък.

Пешеходният туризъм за пътниците е много по-лесен – почти винаги има място за вас и раницата ви на борда.

Цената на фериботни билети е различно оформена: за „пешеходец“. Това е цената на мястото на палубата, а това е малко от бюджета, в сравнение с полетите до същия остров.

За останалите, цената на билета се основава на цената за паркинг за транспорт (пряко свързана с размери, автомобилът ще струва най-малко 30 евро за кратки фериботи и най-малко 50 евро за дълги). Така стои и въпроса за резервирани места на палубата с броя на пътниците – в зависимост броя часове, прекарани на борда. Често определен брой пътници вече са включени в цената на автомобила. Обърнете внимание на това, за да не купувате твърде много!

С закупените фериботни билети или номер с място на пристанището. „Пешеходците“ трябва да са там поне половин час, преди заминаването. Автомобилистите – за час или два, в зависимост от размера на пристанището. Зареждането на стотици коли в кораба е логистичен процес. Не се притеснявайте, ако следващата опашка се движи по-бързо. Най-доброто, което може да направите, е да стоите търпеливо във вашата линия, да изчакате смирението и да следвате инструкциите на персонала.

Паркирани, незабавно вземете всички неща, които ви трябват на борда. По-добре е да опаковате в отделна малка чанта. По време качването на автомобила на ферибота е строго забранено да се слиза на паркинга.

Корабите, които просто наричаме „фериботи“, са разделени в поне три категории:

– Ферибот

Това е голям и бавен кораб, който превозва хора и автомобили. Благодарение на своята масивност. Той се среща навсякъде: от международни маршрути до ферибот до далечни континенти. Тук вероятността пътуването да бъде отменено е минимална, защото плавателният съд е устойчив на всякакви атмосферни условия.

– Катамаран

Той по-лека версия на ферибота, превозващ само пътници. Катамараните са по-често срещани в страната, където е обществен транспорт е главно воден. Добра версия е по отношение на скорост, стабилност на вълните, дължина на маршрута. Вероятността плаването да бъде отменено е средна.

– Делфин

Представлява лодка, която вдига скорост и почти лети над вълните. Това е така нареченият „делфин“. В нея могат да се настанят 150-1000 души и рискът от анулиране на полета е много голям. Ако прогнозата е за много лошо време, то плаването с такъв тип ферибот се отменя, поради съображения за безопасност. Тези плавателни съдове изминават къси разстояния, не повече от 90 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *