За дома, Обзавеждане

Икони

Всички сме виждали икони и знаем какво представляват. Те са изображения на Иисус Христос, Света Богородица и на Светци, свързани с Библията. Образите се поставят най-често върху дървени парчета и плоскости. Те служат като връзка на хората с Господ Бог и Светците – за молитви, за пречистване, за изцеление, за благодарност.

Едни от най-широко разпространените видове икони са ръчно рисуваните. Те са и едни от най-ценните, тъй като всяко изкуство, което произлиза от ръцете на човека е уникално и свързано не само с механични движения на ръцете, но и със съзнанието и емоционалността на автора, който в случая се нарича иконописец. Всяка икона е неповторима и изобразява Иисус Христос, Света Богородица,  Светец или конкретно събитие, описано в Стария или Новия завет. Творците, които се занимават с иконопис са вярващи хора, които по някакъв начин се доближават до Господ, чрез своето творчество.

Дърворезбованите икони също са много ценни, защото се изработват много трудоемко. При тях се изисква прецизност и специални техники и умения.

Разбира се при изработването на всеки вид икона има правила и канони въведени от  Православната църква, които трябва да се спазват стриктно.

ikoniВсеки православен християнин има в дома си икона. Хубаво е обаче  тя да бъде „осветена“ в храм, за да  може силите й да се „отключат“ така да се каже. Точно затова иконите в храмовете имат голяма мощ. Може да помолите свещенник и той с радост ще направи това за вас.

Друго важно нещо е когато отправяте молитви пред икона, те да бъдат винаги с положителна насоченост. Трябва да се молите за добро, за да получите това, което желаете.

Също така за съжаление съществува и една много неприятна тенденция в днешно време. А именно хората да се обръщат към Господ и Светците, едва когато имат нужда от помощ. Не е нужно да имате проблем или да сте в безизходица, за да потърсите помощ  от Господ. Молитвите и изправянето пред иконите могат и трябва да бъдат свързани и с благодарност и с чувство на радост и щастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *