Идеи и съвети

Високите токчетата и рисковете, които крият те

Истина е, че се чувстваме по-различно благодарение на високите токчета, просто защото те издължават фигурата ни и са неразривно свързани с официалната вечерна рокля, например, но какво рискуваме, когато се извисим на 10-сантиметрови обувки?

Според последните проучвания, ходенето на високи токчета забавя мисленето. Може би за някои дами това е без значение, при положение че ще получават повече комплименти за външността си, но ако за вас е важно, продължавайте да четете.

Всъщност токчето не е излишна част от обувката – ако изобщо го няма, се затруднява естествената биомеханика на стъпалото и пречи на нормалното движение на тялото. За да се облекчи ходенето, са нужни токчета – затова те присъстват не само при дамските обувки, но и при голяма част от мъжките модели. По данни от Харвардския университет, границата между вредната и нормалната височина на токовете е около 5 см. При по-високи токове ходилото престава да се справя с всички функции, възложени му от природата.

Съчетавате една рокля с вида и височината на обувките си , нали? Затова дали ще си нанесете вреди поради носенето на високи обувки, има значение и видyt на тока, тоест това дали той е тънък, дебел, заострен или тъп. Американски учени са установили, че натоварването на коленете на жени, ежедневно носещи токчета от 7 см с диаметър 12 мм, натоварва ходилото с 26 %. При носене на токчета с диаметър 45 мм процентите са 22.

При ходене с високи токове често се получават проблеми като плоскостъпие, лоша позиция на тялото, изкълчвания и падания, други травми. Това се получава така поради факта, че токовете изместват центъра на тежестта и натоварват предимно предната част на ходилото, а от това се нарушава стабилността ви.

Въпреки всичко това, жените няма да се уморят да си купуват обувки, а красива рокля без високи токчета е наистина нещо непълно.

Надяваме се, че статията е била интересна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *